(ilustrační foto)
Hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou podle Michala Millera
Suroviny
80 g slaniny
mrkev; petržel
¼ celeru
větší cibule
bobkový list
celý pepř
sůl
2 lžíce rozinek
1 lžíce mandlí
20 g másla
20 g hladké mouky
ostrá hořčice a chilli omáčka
Zdroj/foto: TV Nova/internet
(ilustrační foto)
Maďarský perkelt podle Michala Millera
Suroviny
0,5 kg vepřové kýty
1 velkou cibuli
4 různé papriky
1 rajče
1 stroužek česneku
feferonky
sádlo
sůl
pepř
sladkou papriku
Postup přípravy
Vepřové maso, papriky, rajče i cibuli nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm nakrájenou cibulku, přidáme kostičky vepřového masa, prolisovaný česnek a sladkou papriku. Maso orestujeme a přidáme nakrájené papriky s rajčetem. Osolíme, počkáme, až maso pustí šťávu, a poté přilijeme dostatečné množství vody. Vaříme tak dlouho, dokud nebude maso měkké a z rozvařené zeleniny nevznikne konzistence zahuštěné šťávy. Teprve pak pokrm dochutíme solí, pepřem a feferonkami pro ostřejší chuť. Podáváme s vařenými bramborami nebo houskovým knedlíkem.
Zdroj/foto: TV Nova/internet
(ilustrační foto)
Recept na Michalovy vyhlášené švestkové knedlíky
Suroviny (cca na 3 porce)
250 g brambor
250 g netučného tvarohu
250 g dětské krupičky
1 vejce
sůl
ovoce (švestky, meruňky)
máslo
moučkový cukr, popř. skořice
tvrdý tvaroh
mák
strouhanka
Postup přípravy
Než se do přípravy pustíte, následující postup si pozorně pročtěte. Právě v něm totiž spočívá hlavní fíngl téhle pochoutky od Michala. Je to alchymie, ale výsledek stojí za to.
Recept na hnusenky
Suroviny
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g jemné špaldové mouky
100 ml kvalitního rostlinného oleje
100 ml vody
2 lžíce octa
1 vejce (nejlépe v bio kvalitě nebo z volného chovu)
strouhaná jablka
3 lžíce cukru
sekané vlašské ořechy
med
Postup přípravy
Z obou druhů mouky, oleje, vody a octa uhněteme vláčné těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jedná se o obdobné těsto jako na tažený závin, ale tažené těsto by mohlo být pro dětskou ruku příliš křehké. Doporučujeme těsto do tenka vyválet. Pokud bude příliš silné, pečivo bude moučné.
Vyválené těsto nakrájíme na pruhy o šířce cca 8 cm a délce cca 15 cm. Na jednotlivé pruhy poklademe strouhaná jablka smíchaná s cukrem, posypeme sekanými ořechy, pokapeme medem a zavineme.
Závinky klademe na plech vyložený papírem na pečení a kroutíme je do podoby housenky. Potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 200 °C pečeme asi 20 minut do zlatova.
Zdroj/foto: TV Nova
Recept na rozšlápla
Suroviny
125 g celozrnné špaldové mouky
125 g jemné špaldové mouky
75 g rozpuštěného másla (lze použít i kokosový olej)
40 g třtinového cukru nebo datlového sirupu (lze použít i med, jen pozor, aby pečivo nebylo příliš tuhé)
1 vejce (ideálně domácí nebo z volného chovu)
špetka soli
150 ml vlažného mléka
10 g droždí
domácí povidla nebo povidla v bio kvalitě
Postup přípravy
Z mléka, lžíce cukru a droždí si připravíme kvásek. Necháme vzejít. Mezitím si odvážíme mouky a smícháme je dohromady. Používáme-li cukr, teď je jeho čas. Med nebo datlový sirup přidáme až po částečném zpracování mouky s kváskem.
Vzešlý kvásek smícháme s moukou, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejeme na 170-180 °C.
Z těsta tvoříme rozšlápla nebo tvary podle vlastního uvážení. Pečivo plníme povidly podobně jako tradiční kynuté koláče. Okraje potíráme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pečeme zhruba 10 minut.
Je třeba počítat s tím, že těsto na plechu i v troubě ještě malinko vykyne. Tvary tedy klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe.
Zdroj/foto: TV Nova
Recept na pidlomrky
Suroviny
125 g změklého másla
100 g měkkého tvarohu
100 g třtinového cukru
70 ml datlového sirupu (poměr sladidel je možno měnit podle vaší chuti)
1 vejce (nejlépe domácí nebo z volného chovu)
250 g jemné špaldové mouky
lžička prášku do pečiva
špetka soli
Postup
Vařečkou utřeme máslo s tvarohem a cukrem na hladkou hmotu. Přidáme vejce a pak postupně i mouku s práškem do pečiva a solí a datlový sirup. Vypracujeme těsto.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Na plech vyložený papírem na pečení pokládáme bochánky nebo placičky z těsta. Potřeme je bílkem a poté na ně klademe rozinky nebo brusinky jako jedno oko a mandle jako druhé oko. Obličeje pidlomrků dotvoříme malým x, které vyznačíme nožem v dolní polovině placičky.
Pečeme přibližně deset minut.
Zdroj/foto: TV Nova